Milli Elektrikli Hızlı Tren Projesi Başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya'da düzenlenen törenle milli elektrikli hızlı tren setinin gövde kaynağını gerçekleştirdi. Uraloğlu, Türkiye'nin son 23 yılda yerli sanayiyi geliştirerek stratejik alanlarda yüksek teknolojiye sahip milli ürünler ürettiğini ve küresel bir ihracatçı haline geldiğini vurguladı. Bu gelişmeyi, milletin kendi gücüyle yükselişinin ve öz güveninin simgesi olarak nitelendirdi. Bir zamanlar temel ürünleri bile ithal eden Türkiye'nin bugün dünyanın en önemli teknolojilerini ürettiğini belirterek, imkansız görünenlerin gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde demir yollarının devlet politikası haline getirildiğini ve 2002'den bu yana yapılan yatırımlarla demir yolu ağının önemli ölçüde genişletildiğini anlattı. Bu genişleme, yüksek hızlı tren hatlarının da gelişmesini sağladı ve Türkiye'yi Avrupa'da 6. , dünyada ise 8. sıraya taşıdı. Yerli ve milli sanayinin geliştirilmesi için yasal düzenlemeler yapıldığını ve özel sektörün önünün açıldığını ekledi.

Yerli ve Milli Üretimde Yeni Adımlar

Türkiye Raylı Sistem Araçları AŞ. (TÜRASAŞ)'ın Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden biri haline geldiğini belirten Uraloğlu, lokomotifler, tren setleri, vagonlar ve diğer kritik bileşenlerin yerli olarak üretildiğini ifade etti. 2023'te hizmete alınan "Yeni Sakarya" isimli 3 elektrikli tren setinin Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığı yaptığını, 2025 ve 2026'da ise toplam 19 set daha üretileceğini açıkladı. Yerli ve milli sürücüsüz metro ve sinyalizasyon sistemlerinin de kullanılmaya başlandığını, "Eskişehir 5000" projesiyle üretilen elektrikli ana hat lokomotiflerinin seri üretimine geçildiğini ve 2027'ye kadar 95 lokomotifin teslim edileceğini belirtti. Gaziantep'teki Gaziray projesi için milli banliyö tren setlerinin üretildiğini de ekledi. Bu başarıların yanı sıra, yerli imkanlarla üretilen yeni yüksek hızlı tren setlerinin de 2026-2028 yılları arasında 14 set olarak planlandığını vurguladı. Bu setlerin yüksek konfor ve güvenlik özelliklerine sahip olduğunu, engelli yolcular için özel tasarımlar içerdiğini dile getirdi.

Geleceğe Yönelik Yatırımlar ve Hedefler

Türkiye'nin artık kendi hızlı trenlerini üreteceğini ve yurt dışından araç teminine gerek kalmayacağını belirten Bakan Uraloğlu, gelecek 10 yıl içinde 4000'den fazla şehir içi raylı sistem aracına ihtiyaç duyulacağını ve bu ihtiyacın yurt içinde karşılanması için proje çalışmalarına başlandığını açıkladı. Sivas'ta açılan yeni boji üretim fabrikasının yıllık üretim kapasitesini 1500'den 4600'e çıkardığını ve Avrupa standartlarında üretim yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin raylı sistemler imalat sektöründe 100 yılı aşkın deneyimiyle en büyük temsilcisi olan TÜRASAŞ'ın kapasitesini daha da artırmak için Eskişehir, Sakarya ve Sivas'ta yeni fabrikalar kurulacağını duyurdu. Bu fabrikalarla üretim kapasitesinin önemli ölçüde artırılacağını ve küresel pazardan daha fazla pay alınacağını belirtti. 2024 yılında küresel hızlı tren pazarının 42,8 milyar dolar olduğunu ve Türkiye'nin bu pazardan daha fazla pay almak için çalışmalarını sürdürdüğünü, demir yolu sanayisindeki hedeflerini büyüttüğünü ve hayallerinin sınırlarını genişlettiğini vurguladı. Son olarak, milli elektrikli hızlı tren projesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve Ulaşım sektörüne olan yatırımların devam edeceğini belirtti.